Vaška pot v Begunjah po naše

      Komentarji so izklopljeni za Vaška pot v Begunjah po naše

Po Begunjah

Ker smo Begunjčani (priseljeni v Begunje) in ne Begunjci (pristni domačini kot so nam povedali pri #Beguncsmojunc), bom podrobneje opisala naš (skoraj) vsakodnevni sprehod po našem domačem kraju. Uradno verzijo Vaške poti, ki je ena izmed 5 tematskih poti po Begunjah in okolici, si lahko pogledate tukaj: http://begunje.si/slo/vaska-pot/, naša pa vključuje še nekaj postankov, namenjenih otrokom.

Pot vodi od avtobusne postaje do Avsenikove domačije,nato nadaljujete mimo pokopališča do Robačnekovega mlina, cerkve sv. Urha, h graščini Katzenstein in skozi kostanjev drevored ter urejen park nazaj k izhodišču. Mi pot podaljšamo še do osnovne šole ali proti gradu Kamen. Pot si včasih popestrimo tudi z neobičajnimi prevoznimi sredstvi.

Izhodišče Vaške poti

Zanimivosti ob poti

Avsenik

Pri Jožovcu  sta se rodila brata Slavko Avsenik in Vilko Ovsenik, ki sta se s svojim bogatim opusom zapisala v evropsko glasbeno in kulturno zgodovino. Večkrat nas premami glasba iz Avsenikove galerije in vstopimo vanjo ter se pogovarjamo o inštrumentih, narodni noši in ostalih stvareh, ki so povezane z glasbo. Včasih pa obiščemo tudi Avsenikov muzej. E je že tako velika, da jo vse zanima in ji z lahkoto razložiš stvari.

Robačnekov mlin

Robačnekov mlin je zadnji od sedmih mlinov, ki so se včasih vrteli na potoku Begunjščica. Stavba, v kateri je mlin, naj bi bila po ustnem izročilu Robačnekovih stara okoli 500 let. Leta 2002 je Občina Radovljica v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Kranj mlin obnovila. Na letošnji Begunjski avanturi, smo imeli priložnost stopiti v mlin in si ga ogledati tudi od znotraj.

Informativne table opisujejo znamenitosti ob vaški poti.

Cerkev Sv. Urha

V sedanji podobi je bila cerkev dograjena leta 1740. Novo, v baročnem slogu zgrajeno cerkev in župnišče so prekrili z opeko z opuščenega gradu Kamen.

Graščina

Graščina Katzenstein je bila zgrajena v 14. stoletju, današnja podoba pa je nastala s prenovami v 16., 17. in 18. stoletju. Nemški okupator je graščino leta 1941 obdal z bunkerji in jo najprej uporabljal kot zbirni zapor za izgnance, kasneje pa kot osrednji policijski zapor. Danes v njej domuje Psihiatrična bolnišnica, v prizidku je urejen Muzej talcev. Ob graščini so za visokim zidom ostanki nekdanjega baročnega parka. Med graščino in parkom se prične kostanjev drevored, ki vodi k  paviljonu s kapelico sv. Jožefa (Jožamurka). Ob poti k paviljonu pa stoji odprta lopa Brezjanka. Avtor obeh stavb je naš največji arhitekt Jože Plečnik.

Čebelnjak

Na travniku med graščino in Plečnikovimi stvaritvami je postavljen čebelnjak, ki simbolizira bogato zgodovino čebelarstva na Slovenskem in tudi v Begunjah. Ker sama občasno delam v Čebelarskem muzeju v Radovljici, se na poti velikokrat pogovarjamo o čebelicah, ob dnevu odprtih vrat pa smo si čebelnjak ogledali tudi od znotraj.

Igrišče pri Jurčku in osnovni šoli

Igrišče Jurček

Obvezen postanek takoj po vrtcu ali na sprehodu. Igrišče Jurček je uradno odprto od aprila do novembra, vendar čas obratovanja prilagodijo vremenu. Čeprav je E že kar velika za to igrišče, vedno najde nove izzive. Na to igrišče ne zahajamo poleti, ker ne nudi skoraj nobene sence in se zelo segreje. Zraven je še bar Jurček, kjer se lahko odžejate. Igrišče pri šoli pa je primerno tudi za starejše otroke, je v senci, zraven je tudi športno igrišče.

Potoček  

Na poti večkrat prečkamo tudi potok Begunjščica, ki priteče iz doline Drage. Ob večjem deževju opazujemo, kako pohleven potoček postane deroča rjava gmota vode, ki dere v dolino. Na zimskem sprehodu pa opazujemo moč narave, ki potoček ovije v ledeni oklep. In seveda trdnost ledu preizkusimo tudi sami.

Zamrznjen potok Begunjščica

Kmetije

Na poti srečamo kar nekaj kmetij. Pri vsaki se obvezno ustavimo, preštejemo kokoške, krave in ogovorimo vse mucke. Opazujemo delo kmetov, ki se od letnega časa do letnega časa razlikuje. Kot gasilci pa tudi redno pregledujemo hidrante.

Kmetije, hidranti, panjske končnice,…

Naslednji teden pa…. pustimo se presenetiti.

 

 

Deli: