Krofki

      Komentarji so izklopljeni za Krofki

Danes je debeli četrtek. Sezona krofov je uradno odprta.Tudi mi ji radi jemo, vendar sva opazila, da E in L popolnoma ponorita, ko jih pojesta. Zato njihovo porabo omejimo na pust in še takrat jih raje naredimo doma. Letos sva se z L lotila srčkasto okroglih krofkov.

Delala sva jih po spodnjem receptu, ki sem ga našla na spletnem blogu 220 Stopinj poševno:

Sestavine:
1 kg moke (uporabila sem namensko moko za krofe)
6 rumenjakov
1,5 kocke svežega kvasa
0,5 l toplega mleka
1 vanilijev sladkor
Pol žličke soli
4 žlice sladkorja
1/2 soka iztisnjene limone
Naribana lupinica 1/2 limone
1 dcl olja
0,5 dcl ruma
Vanilija
Sladkor za posip
Čokolada za obliv
Marmelada, čokolada za nadev

Priprava:

Najprej naredimo kvasec (v toplo mleko damo sladkor, nadrobimo kvas in po vrhu posipamo malo moke ter pustimo cca 5 minut). Nato v posodo damo moko in na sredino naredimo malo večjo luknjo, v katero damo kvasec. Ob robu posode potem damo rumenjake, sol, vanilijev sladkor, vanilijo, limonino lupinico, rum, sok limone, olje in vse skupaj z mešalnikom ali ročno zgnetemo, da testo postane voljno.
Testo razvaljamo in s kozarcem ter modelčki izrežemo krofe. Krofke odlagamo na pomokano krpo, jih pokrijemo in pustimo približno 30 minut, da lepo vzhajajo. Vmes jih nežno obrnemo.
V večji posodi si pripravimo olje. Pazimo, da olje ne bo prevroče. Najprimernejša temperatura olja za peko krofov je 170 stopinj. Temperaturo preverimo tako, da v olje namočimo leseno palčko. Če se delajo rahli mehurčki, je olje pripravljeno.
Če hočemo, da so krofi lepo okrogli, odlagamo krofe z zgornjim vzhajanim delom navzdol. V posodo damo le toliko krofov, da le-ti prosto plavajo v olju. Posodo obvezno pokrijemo in pustimo, da se ocvrejo na spodnji strani nekje 3 minute. Krofe nato hitro obrnemo in jih ocvremo še na drugi strani. Posode več ne pokrivamo.
Ocvrte krofe s penovko poberemo ven in jih damo najprej na rešetko, da se odvečno olje odcedi, nato pa še na pladenj obložen s prtičkom, ki dodatno popivna preostanek olja.
Še tople krofe nabrizgamo z marmelado ali jih premažemo s čokolado.

Pa dober tek!

Deli: