Gregorjevo ali kako se luč v vodo vrže

      Komentarji so izklopljeni za Gregorjevo ali kako se luč v vodo vrže

Za sv. Gregorja je od nekdaj veljalo, da luč v vodo vrže.  Prihod pomladi vsako leto praznujemo na svoj način ob mraku 11. marca. Lučke, ki jih vržemo v vodo, so pravzaprav hišice, cerkvice, barčice in tudi prave umetniške stvaritve iz papirja, kartona, lesa. V Kropi in Kamni Gorici so poznane kot barčice, v drugih krajih kot gregorčki. Na njih ali v njihovi notranjosti so pritrjene svečke, ki svetijo skozi pisano obarvana okna.

Preprosta šega izvira iz časa ročnega kovanja. God sv. Gregorja (12. marec) je namreč do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljal za prvi pomladni dan. Pomlad, ki je pomenila daljši dan, več svetlobe in toplote, so pozdravili tudi kovači. Dan se je takrat že toliko podaljšal, da obrtniki pri svojem delu niso več potrebovali umetne razsvetljave. Luč so tako na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo.

Odkar imava otroke je obisk Kamne Gorice postal naša tradicija. Nismo prav vešči v izdelavi barčic, zato smo se domislili izvirne rešitve. Kupili smo dve ptičji hišici, jih postavili na stiropor in okrasili z lučkami na baterije. S tem smo ubili več muh na en mah. Barčic nam ni treba izdelovati vsako leto, če piha veter nas to ne moti in zaradi lučk sta naši hiški vsako leto nekaj posebnega.

Utrinke z letošnjega spuščanja barčic v Kamni Gorici pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Deli: