Gasilski avto ali gasilski dom

      Komentarji so izklopljeni za Gasilski avto ali gasilski dom

Vsi že veste, da smo v naši družini gasilci. Z dušo in srcem. Kamorkoli gremo, vedno najdemo nekaj gasilskega. Tudi med izletom na Avstrijsko Štajersko ni bilo nič drugače. Že dolgo časa vem, da nekje na Avstrijskem Štajerskem stoji prav poseben gasilski dom v obliki gasilskega avtomobila. In ker smo bili ravno v bližini Gradca, sem hitro “poguglala” in že smo bili na poti do kraja Bairisch Koeldorf .

In kaj smo našli tam?

Največji gasilski avto na svetu, ki pravzaprav to ni. Gre za čisto pravi gasilki dom v obliki gasilskega avtomobila, ki je bil zgrajen leta 2002. Gasilski avto je dolg je 25,4 m, širok 6,7 m in visok 6,3 m. Njegov stolp na zadnjem delu se dviga 14,8, metrov visoko. Na stolp po lestvi pleza gasilec s cevjo, ki vsak dan tudi brizga vodo. Dom ima garaže za tri vozila, v “kabini”  pa je komandna soba in pisarne. Ponoči je dom osvetljen, žal pa ga v živo nismo videli, ker smo se prej odpravili naprej. Zanimivo bi bilo tudi videti, kaj se zgodi z njim ob preizkusu siren, ki je pri nas vsako prvo soboto v mesecu ob 12.00 uri. Kako pa je s tem v Avstriji?

Nad gasilskim domom smo bili navdušeni, saj od daleč res zgleda kot velikanski gasilski avtomobil. Ko prideš blizu, te preseneti njegova velikost. Potem si ogledaš detajle in vidiš, da gre za čisto prave gume. Potem opaziš, da so vrata garažnih boksov iz enakega aluminija kot rolete na vozilih. Ko greš naokrog zagledaš gasilca, ki pleza po lestvi. R in L sta bila še posebej navdušena in sta ga občudovala z vseh strani.

V času našega obiska so v domu imeli praznovanje, tako da smo imeli srečo, da smo si lahko ogledali tudi vozila tamkajšnjih gasilcev, žal pa nas v sam dom niso spustili. Mogoče ob kakšni drugi priložnosti…

Mislite, da bi lahko kaj takšnega zgradili tudi v Sloveniji?

Ni pa to edina zanimivost te vasice. Tik poleg gasilskega doma smo opazili še zgradbo lokalne skupnosti z večnamensko dvorano, ki nas je spominjala na klavir. Baje, pa da je v tej vasi tudi največji poštni nabiralnik na svetu. Žal pa smo to ugotovili šele doma, pri brskanju po internetu…

Deli: