Hermanov brlog

      Komentarji so izklopljeni za Hermanov brlog

Muzej novejše zgodovine Celje je v starem delu mesta in ga ni težko najti. Do njega nas z vseh strani usmerjajo rjave table, parkirišče je tik pred muzejem. Del muzeja je Otroški muzej Hermanov brlog s stalno razstavo Brlog igrač. Na razstavi je razstavljenih več kot 400 igrač. Najstarejše med njimi so bile izdelane ob koncu 19. stoletja. Med njimi smo našli še igrače, s katerimi so se igrali celo naši starši. Vse igrače so odlično ohranjene in domiselno zaprte z mrežo, tako da so dobro vidne, a še vseeno nedostopne radovednim otroškim rokam. Skozi celoten muzej nas spremlja lisjak Herman, ki nam postavi zanimive naloge in uganke. Muzej je prilagojen slepim in slabovidnim. V igralnici so pripravljene igre za slepe in slabovidne, v katerih se lahko preizkusimo vsi. Preprosta igra človek ne jezi se ali še preprostejša križci in krožci se z zavezanimi očmi zdi skoraj nemogoča. 

Od 31. januarja pa do 7. marca je na ogled gostujoča razstava z naslovom Zabavna matematika, ki je bila glavni razlog za naš obisk, saj naša prvošolka v šoli obiskuje krožek z istim imenom. Gre za razstavo muzeja Mathematikum iz Nemčije, ki v Sloveniji gostuje prvič. Sama razstava je interaktivna, v njej vseskozi sodelujemo. Različne naloge, s katerimi se je potrebno spopasti, predstavljajo pravi izziv za naše možgane. Z malo domišljije so primerne za otroke vseh starosti, ob njih pa se zabavajo tudi odrasli. Nekateri izzivi so kar težki. Najtežje se nam je zdelo pisanje svojega imena v zrcalni sliki. Naloga poteka tako, da svoje ime napišeš le s tem, da gledaš v ogledalo. Ker je ogledalo pod kotom, so možgančki zmedeni in ne vedo več, kaj je zgoraj in kaj spodaj. Tu smo imeli težave prav vsi, kljub temu, da imata R in E v svojem imenu le 3 črke. L je kot pravi desc, takoj sezul čevlje in po muzeju hodil le v nogavičkah. Pa ni motilo prav nikogar. Najbolj se je zamotil na točki, kjer vrtiš zobnike in tam, kjer po kanalu spuščaš žogico. Na koncu se je z avtomobilčki zaigral v igralnici muzeja. E večjih težav ni imela, čeprav je pri določenih nalogah potrebovala kakšen manjši namig. Dokazala nam je, da je pozitivno trmasta in vztrajna, kar naju je kot starša razveselilo.

V muzeju je tudi čisto prava delujoča banka, kjer smo na vsakega od naših račun položili 1.000.000€. Danes moramo samo na domači banki preveriti, če je bilo nakazilo uspešno.

Na koncu pa smo odkrili še pravo presenečenje. V muzejski kavarnici je bil pravi delujoči đuboks. Muzejska kustosinja nam je đuboks odprla, tako da smo lahko videli, kako naprava izbere ploščo z izbrano pesmijo, kako se približa igla in kako iz zvočnikov zazveni glasba. Za 50 centov smo mašino pognali v dir in zaplesali ob zvokih rokenrola.

Obisk muzeja priporočamo. Pozorni bodite le na delovni čas, da ga ujamete odprtega. Cene so Gorenjske, kar je bilo še posebej všeč R-ju. Družinska vstopnica stane 7€ in vključuje tudi ogled občasnih razstav ter razstave Živeti v Celju. Če želite obiskati razstavo zabavna matematika pohitite, odprta je še do 7. marca.

 

Deli: