3 zanimivosti v okolici Gardskega jezera

      Komentarji so izklopljeni za 3 zanimivosti v okolici Gardskega jezera

Že kmalu po novem letu smo začeli razmišljati o prvomajskem oddihu. Ponavadi se odpravimo na morje, v sosednjo Istro. Letos pa smo se odločili za malce drugačen oddih. Kolebali smo med Blatnim jezerom, obiskom katere izmed bližnjih prestolnic in Gardskim jezerom. Na koncu smo se odločili prav za slednjega. Preko interneta sem rezervirala mobilno hiško v Campu Cisano.  v bližini kraja Lazise na južni obali jezera. In začelo se je načrtovanje obiska, ki pa je bilo v resnici omejeno samo na spremljanje vremenske napovedi v zadnjem tednu pred odhodom in hitrim brskanjem po internetu večer pred odhodom.

Gardsko jezero je večini izmed vas/nas najbolj znano po zabaviščnem parku Gardaland, nekateri smo/ste že slišali za Safari park in Movilandijo, ostalo pa je uganka. Seveda smo tudi mi obiskali Gardaland in Safari park, ampak o tem več v enem izmed naslednjih blogov. Tokrat bom opisala tri malce bolj nenavadne zanimivosti, ki smo jih med svojim obiskom Gardskega jezera obiskali mi.

  1. Vetrnice

Ko smo prvi dan zapuščali avtocesto pri kraju Affi, nas je nad mestom pozdravljalo 6 vetrnic. Glede na to, da imamo pri nas V Sloveniji 2 vetrnici, ki jih ob vožnji proti slovenski obali vedno občudujemo, smo si zadali raziskovalno nalogo, da se poskusimo prebiti do ene izmed njih. Na oblačen dan smo se po kosilu odpravili na avanturo. Zapustili smo mesto in se po vedno ožjih cestah vzpenjali proti grebenu. Pri prvi nam je spodletelo, ustavila nas je zapornica. Ampak se nismo dali. Pri drugi nam je uspelo, parkirali smo avto in se po 10 minutnem vzponu vetrnici čisto približali. Med potjo smo se na info tablah poučili o vetrni energiji. Če ima kdo čas, se lahko poda tudi na posebno učno pot, ki vas po vrhu grebena nad dolino Adiže popelje mimo 4 vetrnic, med potjo pa lahko občudujete lepe razglede.

2. Okoli jezera – s trajektom

Najina želja je bila obkrožiti Gardsko jezero z avtom, kar pa ni ravno lahka naloga. Jezero ima obseg več kot 160 km, glede na gnečo to nanese več kot tri urno vožnjo. Seveda mulčkoma to ni najbolj po godu. Sklenili smo kompromis in si izbrali samo severno, bolj gorato polovico jezera. Da smo si skrajšali pot, smo se poslužili trajekta, ki vozi med krajema Torri in Maderno. E in L sta na trajektu zelo uživala, midva pa potem v vožnji okoli severnega dela jezera s prelepimi panoramami na okoliške gore, med katero sta mulčka zaspala. Cesta je speljana skozi neštete galerije, spušča se do obale in nazaj v hribe, ob poti pa so posejana slikovita mesteca.

3. Limone sul Garda

Kot že pove samo ime, so v tem mestu glavne limone. Mestece se slikovito terasasto vzpenja proti goram in ravno na teh terasah gojijo limone. Mestece smo obiskali med vožnjo okoli jezera. Sprehodili smo se po promenadi, kjer so nas pritegnile oznake muzeja limon. Seveda nam naša avanturistična žilica ni dala miru in smo oznakam sledili do muzeja. V bistvu je muzej La limonaia del Castel, nekdanji nasad limon in drugih citrusov. Po zanimivem ogledu, smo se po strmih uličicah, polnih trgovinic z limonniimi izdelki, salamami in olivnim oljem, spustili nazaj do jezera, kjer smo si privoščili še pravi italijanski sladoled.

Če le imate možnost in čas, ne enačite Gardskega jezera le z obiskom Gardalanda, ampak raziščite tudi druge njegove čare.

Še nekaj utrinkov z našega raziskovanja:

Deli: