O Vrba srečna draga vas domača

      Komentarji so izklopljeni za O Vrba srečna draga vas domača

Danes, 8.2. je slovenski kulturni praznik, dan smrti našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, ki se je rodil v Vrbi. L in E sta se cel teden v vrtcu in šoli učila o Prešernu, zato smo se odločili, da se na kulturni dan opravimo peš v Vrbo. Žal sta E in R zbolela in podviga sva se lotila sama z L.

” Ko brez miru okrog divjam,
prijatlji prašajo me, kam?

L si je za lažje premagovanje poti izbral skirco (s katero se da peljati tudi po pesku). Na 5 km pot sva se odpravila od doma in v Vrbo prišla po 1.5 ure hoje. Ne vem zakaj so ljudje tako presenečeni, da 3.5 letni otrok hodi peš, da prehodi takšno pot brez problemov, brez nepotrebnega pregovarjanja in z obilico dobre volje. Med potjo sva se veliko pogovarjala o Prešernu in o tem kako so ljudje živeli včasih. Seveda brez “podkupnine” in malice ni šlo.

“O Vrba! srečna, draga vas domača,
kjer hiša mojega stoji očeta;
de b’ uka žeja me iz tvojga svéta
speljala ne bila, goljfiva kača! “

V Vrbi sva si ogledala cerkvico Sv. Marka, Prešernovo rojstno hišo in stojnice, ki ponujajo domače dobrote. Poslušala sva recitacije pesmi ter spoznala čisto pravega povodnega moža in njegovo Urško. Prijetno utrujena sva pomalicala in počakala na najin prevoz nazaj do doma.


“Bliža se železna cesta,
nje se, ljubca! veselim;
iz Ljubljane v druge mesta,
kakor tiček poletim.”

Tudi majhnim otrokom lahko približamo kulturo in poezijo. Midva z L sva združila sprehod po svežem zraku, izkoristila prost dan in se hkrati naučila marsikaj novega. Kako pa ste vi preživeli prijeten praznični dan?

Deli: